POTAPLJAŠKO           DRUŠTVO KRŠKO 

Popolna sprostitev v globinah morja
Škarpena
Globinski izzivi
Rarog
Osupljive barve
Rdeči koral
Zvesti prijatelji
Delfini
Spoznavanje morskih globin
Salpa
Nepozabna doživetja
Pirka
Občudovanje nenavadnih podvodnih bitij
Sipa
Izjemen prizor
Glavoč
Izjemne poteze
Polž
Kakšni zobje
Morena
Popolnoma nenavadno
Riba Klovn
Popolna oblika
Kavala
Iskanje novih prijateljev
Ugor
Ogled od blizu
Jastog
Izjemno nenavadna bitja
Riba Krokodil
Osupljiv trenutek
Morska kača
Čudoviti dogodki
Hobotnica
Kakšen pogled
Napoleon
Morsko življenje
Babica
Preiskovanje morskega dna
Tabinja
Srečevanje z nenavadnimi bitji
Trlja
Vredno potapljanja
Morska želva
Prilagajanje okolju
Frater
Srečanje od blizu
Bič
Osupljiva bitja
Rakovica
Čudovite naravne lepote
Plamenka
Paša za oči
Samotar
slhrcsdanlenfifrdeelhuitnoplptskessv

Potapljaško društvo Krško je bilo ustanovljeno v aprilu leta 2000 kot Diving team Krško, kasneje smo se zaradi zakonodaje poslovenili v Potapljaško društvo Krško.

Slika 1

Društvo je prostovoljno in neprofitno. V svojih vrstah združuje okoli 30 zanesenjakov, ki uživajo v vodi, še bolj pa pod vodo. V društvu smo se združili potapljači z avtonomno opremo, potapljači na dah, ki se v glavnem ukvarjajo s podvodnim lovom. Ukvarjamo se s podvodno fotografijo, podvodno arheologijo ali pa se samo potapljamo in uživamo v tišini in v prečudoviti naravi okoli nas. Potapljanje pa skušamo čim večkrat predstaviti tudi mladim, predvsem otrokom v vrtcih in šolah in jih nekako navdušiti za aktivno preživljanje prostega časa in jih približati skrb za lepo in zdravo okolje. Udeležujemo se čistilnih akcij v Sloveniji in pa tudi na morju na Hrvaškem.

Osnovna dejavnost in namen društva je rekreativno potapljanje. Večinoma se potapljamo z avtonomno potapljaško opremo, do globine 40m in se skušamo izogibati dekompresijskim potopom.

Slika 2

Potapljamo se vsepovsod. Nam najbližja potapljaška destinacija je reka Krka. Preplavali smo jo po dolgem in počez, od Dvora nad Novim mestom, pa do Čateža, kjer se združi s Savo. Tudi življenja je v reki Krki še kar nekaj. Radi občudujemo some, pa ščuke, krape, platice in še druge ribe, poleg njih pa še razne školjke, pa tudi kakšen rak se v zadnjih časih lahko vidi. Poleg reke Krke, smo se potapljali tudi v precej zloglasni Krupi v Beli krajni. Zloglasna je predvsem zaradi tega, ker je bila pred kakimi tridesetimi leti zastrupljena s kemikalijami iz Semiške Iskre. V Sloveniji se potapljamo še v Kolpi, pa v Rakovem Škocjanu, pa v Bohinjskem in Blejskem jezeru smo tudi bili, pa na reki Soči,… tudi v našem delu morja smo bili, skratka vsepovsod, samo, da je le nekaj vode.

Slika 3

Od morja nam je najbližje hrvaški del Jadranskega morja. Tudi tega smo že kar precejšnji del spoznali. Poleg lokacij na Krku, Lošinju, Kvarnerju, Cresu, smo spoznali skoraj vse večje Dalmatinske otoke od Visa, Korčule, Hvara, Brača, Šolte. Na nekaj od teh otokov smo imeli svoje potapljaške tabore, dvakrat smo se pa sem odpravili na križarjenje in potapljanje z barko Konkordia. Obiskali smo otoke v Severni in Srednji Dalmaciji kot so Ugljan, Pašman, Dugi otok,…. Zadnja leta so naši potapljaški tabori potekali na otokih, ki so manj obiskani, manj civilizirani, a zaradi tega veliko pristnejši, lepši. Ponujajo vpogled v čase, ki jih drugje ni več. Naš način potapljanja na hrvaškem delu Jadrana zahteva malo več organizacije in logistike in pa seveda individualno letno dovolilnico. Z individualno letno dovolilnico se je na Hrvaškem možno potapljati skoraj vsepovsod. Izjeme so nacionalni parki, določene razbitine in pa nekateri otoki. Tu pa se je možno potapljati samo s potapljaškimi centri, ki imajo koncesije. Člani imamo svojo potapljaško opremo, nekaj dražjih in večjih kosov pa je tudi skupne.

Slika 4

Vse tiste pisane ribe in življenje, ki jih lahko občudujemo v oddajah National Geogafica, BBC in podobnih smo si želeli videti in doživeti v živo. Pot nas je vodila na različne konce sveta. Nekaj odprav je bilo bolje zasedenih, na nekaterih pa je bilo le po par članov našega društva. Bili smo na Rdečem morju v Egiptu, pa na Filipinih, v Venezueli, v Avstraliji, na Maldivih, pa na Sredozemskem morju, v ledeniškem jezeru v Avstriji. Krajev, kamor bi potovali je še veliko, nekoliko manj je možnosti. Morje, reke, jezera so naše destinacije, kjer se izvajajo potopi in tečaji. Izjemno pomembno vlogo ima potapljač reševalec iz vode, ki ni usposobljen le za potapljanje, temveč tudi za reševanje iz vodnih globin.

Slika 5

Velika večina članov Potapljaškega društva Krško je svoje potapljaško znanje in potapljaške licence pridobilo pod vodstvom inštruktorja Boška Karabaš. Boško je inštruktor M2 po potapljaški šoli UDI (united diving instructors), ki je del večje organizacije C.M.A.S. Germany.

Potapljaške licence je možno pridobiti po več šolah potapljanja. Poleg UDI (CMAS) so tu še PADI, SSI, PSS… Med njimi so določene razlike, vendar pa vse dajejo in zahtevajo znanja in veščine, ki so potrebne za varno potapljanje.

V Potapljaškem klubu Krško sta trenutno dva inštruktorja, poleg njiju pa še 5 asistentov inštruktorja. Pri izobraževanjih pa aktivno pomagajo tudi ostali člani. Izobraževanje potekajo z namenom pridobivanja osnovnih potapljaških kategorij (open water diver ali potapljać 1*), advanced ali P**, special diver P***, itd) in pa pridobivanje licenc za potapljaške specialnosti.

Slika 6

Pri izobraževanju se daje zelo velik poudarek varnosti pri potapljanju. Skoraj vsi člani imajo tako opravljeno potapljaško specialnost reševanja in nudenje prve pomoči ob morebitni potapljaški nesreči. Poleg te specialnosti so še potapljanje na razbitinah, nočno potapljanje, podvodna orientacija, potapljanje s čolna, potapljanje s suho obleko in fullface maska, podvodna arheologija, nitrox, podvodna fotografija…

Izobraževanje potekajo praviloma vsako leto. Poleg formalnih tečajev, se pa znanje in izkušnje prenašajo od bolj izkušenih potapljačev na tiste z manj izkušnjami.

Koledar

October 2021
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vreme

Mostly Cloudy

-2°C

Krško

Mostly Cloudy

Humidity: 83%

Wind: 24.14 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 2°C -2°C

  • 04 Jan 2019

    Partly Cloudy 2°C -3°C

QR Koda DivingTeam

QR-Code dieser Seite

Trenutno je z nami 55  gostov

Potapljaško društvo Krško, Rozmanova ulica 34, 8270 Krško

ID DDV: 56013442; Mat. št.: 1166760000; TRR: IBAN SI56 0298 0009 1668 167

 

Copyright © 2014-. Vse pravice pridržane.