POTAPLJAŠKO           DRUŠTVO KRŠKO 

Čudovite naravne lepote
Plamenka
Srečevanje z nenavadnimi bitji
Trlja
Globinski izzivi
Rarog
Ogled od blizu
Jastog
Spoznavanje morskih globin
Salpa
Občudovanje nenavadnih podvodnih bitij
Sipa
Morsko življenje
Babica
Izjemne poteze
Polž
Popolna oblika
Kavala
Popolnoma nenavadno
Riba Klovn
Čudoviti dogodki
Hobotnica
Kakšni zobje
Morena
Osupljiv trenutek
Morska kača
Nepozabna doživetja
Pirka
Popolna sprostitev v globinah morja
Škarpena
Paša za oči
Samotar
Preiskovanje morskega dna
Tabinja
Vredno potapljanja
Morska želva
Izjemno nenavadna bitja
Riba Krokodil
Prilagajanje okolju
Frater
Zvesti prijatelji
Delfini
Osupljiva bitja
Rakovica
Srečanje od blizu
Bič
Osupljive barve
Rdeči koral
Kakšen pogled
Napoleon
Iskanje novih prijateljev
Ugor
Izjemen prizor
Glavoč
slhrcsdanlenfifrdeelhuitnoplptskessv

NEREZINE

3.6 - 10.6.2018

Divingteam Nerezine 2018 PICT0731

Že kar nekaj zadnjih let se v juniju odpravimo na otok Lošinj, v Nerezine.  Namena sta v glavnem dva.  Prvi je, progam ZOTK in aktivnosti, ki so povezane za izvedbo tega, drugi so pričakovani lepi potopi v akvatoriju Lošinja, Cresa, Unij…

Divingteam Nerezine 2018 IMG 6608 copy

Letos smo imeli priložnost več kot 180 otrokom iz občine Krško nadeti potapljaško opremo in jih popeljati v čudoviti svet pod vodo. To se je dogajalo v okviru šole v naravi, ki so jo izvajale OŠ Krško, OŠ Leskovec in OŠ Brestanica.  V zadnjih nekaj letih smo si mi in učitelji nabrali kar nekaj izkušenj kako izvesti, tako da je vse potekalo tako kot je treba. Otroci so bili po tej izkušnji navdušeni, mi pa tudi zadovoljni.

Divingteam Nerezine 2018 PICT0708

Po opravljenih obveznostih smo naredili kar nekaj potopov. Odpravili smo se na otok Unije, kjer smo prvi potop naredili na razbitini Etnea.  To je barka, ki je bila zelo dolgo časa poznana pod imenom Tihany, a so pravi Tihany z dokazi o njegovi identiteti našli na dnu črnogorskega morja, pri vhodu v zaliv Boke Kotorske.

Divingteam Nerezine 2018 PICT0071 copy

Etnea je bila ladja zgrajena v Veliki Britanji, leta 1870. Njeno prvo ime je bilo Ernest. Potem, ko so jo leta 1894 prodali v Italijo, je dobila ime Etnea.  Dolžina ladje je znašala 61m, širina pa 8,7, ter 726 ton.  Ladja je 8.11.1894 udarila v hrid Školjič pred otokom Unjie.

Divingteam Nerezine 2018 PICT0453

Ladja je potonila do globine 35m in je naslonjena na greben pred hridino.  Lokacijo se z malo orientacije (kadar ni označena z bojo) dokaj enostavno najti. Razbitini se že pozna, da leži na dnu že več kot 120 let. Je pa lepo obraščena in nudi zavetje številnim ribam in drugemu morskemu življenju.

Divingteam Nerezine 2018 PICT0468

Na poti proti Lošinju smo se ustavili še na eni razbitini. Ta leži plitvo, vsega na globini 9m. Ladja sama je železna. Razletela se je na več kosov. Počasi pa jo tudi že zdeluje morje.
Gotovo pa je potop na Čutinih eno večjih doživetij za potapljače. Stene lepo obraščene z gorgonijami, precej rib… Vsa ta lepota te premami, tako, da kar pozabiš, da ima morje le 12°C.  Na Čutine smo se tudi izkrcali in iskali ostanke predhodnih obiskovalcev.

Divingteam Nerezine 2018 PICT0057 copy

Teden je bil tako polen dogajanja, lepih potopov, da je minil skoraj v trenutku.

 


KUBA

26.1 - 9.2.2018

3

Kuba je karibski otok, ki ni ravno znan po potapljanju. Večina pomisli prej na cigare, rum, na Fidela, revolucijo, stare avtomobile….

70

Vse to in še več smo imeli priliko doživeti v našem dvotedenskem potepanju po Kubi.Kuba je karibski otok, ki ni ravno znan po potapljanju. Večina pomisli prej na cigare, rum, na Fidela, revolucijo, stare avtomobile….

36

Vse to in še več smo imeli priliko doživeti v našem dvotedenskem potepanju po Kubi.Od ideje, pa do same izvedbe je bilo potrebno urediti vizume, nekako organizirati in začrtati našo pot po Kubi. V veliko pomoč pri tem nam je bil g. Borut, ki že nekaj časa živi v Havani.No prišel je tudi 26. januar in bili smo na letalu, ki je najprej poletelo proti Istanbulu, od tam pa proti Kubi.

4

Na letališču sta nas čakala naša dva šoferja in 61 let star zelen Chevrolet. Najprej smo se odpeljali proti našemu domovanju v ulici Jesus Maria v predelu stare Havane. Ulica ima kar pravo ime glede na stanje v kakšnem je. Toliko bolj smo bili prijetno presenečeni nad stanjem case partikulares v kateri smo spali. Bila je čista, prostorna, lepo urejena. Lastnica prijazna. Večina naše poti smo spali v privatnih hišah, v več primerih so bili lastniki povezani s Slovenijo.

30

Poleg spanja so zjutraj pripravili še odličen zajtrk.Popoldan je bil čas za ogled Havane. Naš vodnik Santana, drugače profesor nam jo je predstavili iz več vidikov. Ogled smo nadaljevali še naslednji dan, nato pa smo se podali na našo skoraj 2000 km dolgo pot po Kubi. Najprej smo se odpravili proti jugu v Prašičji zaliv. Po poti smo si mimogrede ogledali še krokodiljo farmo. Prašičji zaliv je predvsem znan po neuspešni invaziji kontrarevolucionarjev na Kubo.  Mi smo tu naredili nekaj potopov, enega v cenoto, drugo pa v morju. Tu smo videli tudi ostanke invazije.  Prašičji zaliv je bil tudi edini primerni kraj, da smo načeli Domijevo špehovko.Pot nas je nato vodila še ob Karibski obali Kube.

39

Ogledali smo si nekaj mest, napravili še kakšen potop, nato pa se odpravili na atlantsko obalo Kube. Pot čez notranjost Kube je bila zanimiva, imeli smo priliko videti, kako živijo po vaseh.Na severni strani otoka smo se po 40 km dolgem nasipu prišli na Cayo Santa Maria, kjer smo v hotelu z veliko zvezdicami dva dni v glavnem počivali.Pot nas je nato vodila še do Santa Clare, od tu pa še na Maria la Gorda, Vinales in spet v Havano.Potapljanje je bilo najlepše in najboljše v Maria la Gordi. To je že dolga leta nacionalni park, ni pravih cest in pot se vleče mimo tobakovih polj in čez džunglo ure in ure.

57

A kot smo parkrat prebrali, ves ta napor in neprijetnosti so na koncu poplačani. Maria la Gorda je velik približek raju. Toplo  morje, palme, pesek, odlična hrana,…. Lepi potopi.Potapljaški center na Maria la Gordi deluje pod okriljem vojske. Imajo dve barki s katerimi vozijo na potapljaške lokacije. Oprema je uporabna, ni pa najbolj moderna.

65

Lokacije so tu lepe, polno koral vseh oblik in barv, obilo rib, bolj ali manj velikosti XXL, velike moren, jastogi….  Na enem od potopov smo pod kupom koral našli še spečega morskega psa. Toliko časa smo ga občudovali, da mu je bilo naše pozornosti dovolj in si je poiskal drugo počivališče.Čas je hitro minil in spet smo bili na letalu.

77

Da ne bi bili prehitro doma, smo spotoma šli še tankat v Caracas. V Istanbulu pa smo imeli še čas za kratek obisk mesta.


UTRINKI IZ KOLPE

Divinteam Kolpa PICT0401

Bila je lepa sončna nedelja, takšna kot mora biti za izlet. Ker za morje nibilo na razpolago dovolj časa, smo se ustavili na reki Kolpi.

Divinteam Kolpa PICT0395

Kar hitro smo našli primerno vstopno točko, obvestili policijo in že smobili v vodi.Bilo je kar nekaj toka, vidljivost pa za reko kar sprejemljiva.

Divinteam Kolpa PICT0412

Po nekajčasa plavanja smo našli tolmun, v njem pa skalo, ki očitno predstavlja dompolovici somom v reki Kolpi.Ko smo se jih nagledali, smo se počasi odpravili nazaj.

Divinteam Kolpa PICT0434

Po poti smo skorajpod vsakimi koreninami, vejami naleteli na kakšnega soma, tudi po več skupajne kaki veji.Lepo je bilo videti toliko življenja na kupu.

Divinteam Kolpa PICT0439

Koledar

August 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vreme

Mostly Cloudy

25°C

Krško

Mostly Cloudy

Humidity: 47%

Wind: 11.27 km/h

  • 15 Aug 2018

    Mostly Cloudy 26°C 16°C

  • 16 Aug 2018

    Mostly Sunny 26°C 13°C

QR Koda DivingTeam

QR-Code dieser Seite

Trenutno je z nami 34  gostov

Potapljaško društvo Krško, Rozmanova ulica 34, 8270 Krško

ID DDV: 56013442; Mat. št.: 1166760000; TRR: IBAN SI56 0298 0009 1668 167

 

Copyright © 2014-. Vse pravice pridržane.