POTAPLJAŠKO           DRUŠTVO KRŠKO 

Čudoviti dogodki
Hobotnica
Popolna sprostitev v globinah morja
Škarpena
Srečevanje z nenavadnimi bitji
Trlja
Občudovanje nenavadnih podvodnih bitij
Sipa
Osupljiv trenutek
Morska kača
Globinski izzivi
Rarog
Spoznavanje morskih globin
Salpa
Srečanje od blizu
Bič
Kakšen pogled
Napoleon
Osupljiva bitja
Rakovica
Izjemne poteze
Polž
Paša za oči
Samotar
Kakšni zobje
Morena
Izjemen prizor
Glavoč
Iskanje novih prijateljev
Ugor
Nepozabna doživetja
Pirka
Zvesti prijatelji
Delfini
Popolnoma nenavadno
Riba Klovn
Prilagajanje okolju
Frater
Morsko življenje
Babica
Izjemno nenavadna bitja
Riba Krokodil
Čudovite naravne lepote
Plamenka
Vredno potapljanja
Morska želva
Preiskovanje morskega dna
Tabinja
Osupljive barve
Rdeči koral
Ogled od blizu
Jastog
Popolna oblika
Kavala
slhrcsdanlenfifrdeelhuitnoplptskessv

Kazalo prispevkov

NEREZINE

4.6. - 11.6.2017

2 2

Letošnji  pomladanski teden potapljanja se je odvijal na otoku Lošinj, v Nerezinah. Poleg tega, da so Nerezine za vsakega krčana kultni kraj, smo imeli še obvezo do osnovnih šol in občine. Otrokom iz osnovnih šol Leskovec in Krško smo v okviru njihovih dejavnosti  Šole v naravi prikazali potapljanje. Otroci so imeli priložnost  tudI praktično poizkusiti. To priložnost so tudi izkoristili.

4

Poleg otrok pa so se prvič potopili  tudi nekateri odrasli. Letošnji  pomladanski teden potapljanja se je odvijal na otoku Lošinj, v Nerezinah. Poleg tega, da so Nerezine za vsakega krčana kultni kraj, smo imeli še obvezo do osnovnih šol in občine. Otrokom iz osnovnih šol Leskovec in Krško smo v okviru njihovih dejavnosti  Šole v naravi prikazali potapljanje.

6

Otroci so imeli priložnost  tuid praktično poizkusiti. To priložnost so tudi izkoristili. Poleg otrok pa so se prvič potopili  tudi nekateri odrasli. Poleg tega, da smo imeli obveznosti v Šoli v naravi, smo naredili tudi kar nekaj lepih potopov. Potapljali smo se na nekaterih znanih in  tudi nekaterih novih lokacijah.

9

Našli smo eno lepo podvodno siko z prelepimi formacijami in tudi dosti življenja.  Letos smo videli precej jastogov. Na žalost tudi take, ki so se ujeli v staro zapuščeno mrežo in tam žalostno poginili. Na žalost so ribiči mrežo, ki so jo zaradi nekega razloga enostavno pustili in tako ostaja na dnu in predstavlja nevarnost za potapljače, pa tudi to kar se vanjo ujame ne koristi nikomur.

12

Potapljali smo se tudi na otoku Unije.  Otok smo tudi na hitro obiskali in občutili utrip življenja.  Otok zaživi, ko pristane barka z novimi turisti in potrebščinami za domačine.

19

Po zanimivi  poti smo se spustili v zaliv Ustrine na Cresu.  Potop sam ni bil nekaj posebnega. Videli smo kar nekaj mladih ugorjev, škarpenic,  ogromno hišk od hobotnic, hobotnice pa nobene. Verjetno so se odpravile na njim znan kraj.

42

Predstavniško smo  najvišji vrh Lošinja Televrin, obiskali nekaj znancev v Malem Lošinju  in teden je bil okoli.

 


 

MEHIKA

2.2. - 13.2.2017

PD KRSKO DSC 0021

Pred nekaj časa je po elektronski pošti priletel film s prečudovitimi posnetki življenja pod vodo. Film je prikazoval svet pod vodo v mehiškem arhipelagu Revilagigedo. Dobrega pol leta za tem, sva sedela na letalu za Mehiko.

PD KRSKO DSC 0039

Ta arhipelag je resnično na koncu sveta. Pot naju je vodila iz Zagreba do Amsterdama, pa do Mexico Citiya in na špico polotoka Baja California v San Lucas del Cabo, kjer smo se vkrcali na našo barko Quino el Guardian in nato potovali še cca 25 ur do otočja Revilagigedo.

PD KRSKO DSC 0102

Arhipelag je sestavljajo otok San Benedetao, Socorro, Roca Partida in otok Clarion. Otoki so vulkanskega izvora. Vulkan na otoku San Benedeto je zadnjič izbruhnil v 60.letih prejšnega stoletja. Naslejen je samo največji otok Socorro in sicer je na njem vojaška baza, katere glavna skrb je, da varujejo otočje pred nezakonitim lovom . Otočje je nacionalni park in pod unescovo zaščito.

PD KRSKO WP 20170212 008   Kopija

Ladja Quino el Guardian ni neka luxsuzna ladja, vendar ima vse kar je potrebno za varno potapljanje in življenje tako daleč od civilizacije. Quino ima prostora za 16 potapljačev, nas je bilo 11, tako, da ni bilo prevelike gužve. Nabralo se nas je iz celega sveta: iz Anglije, Kanade, Nemčije, ZDA, Tajske in seveda Slovenije. Vsi so bili veseli, ko so izvedeli, kako majhna dežela smo in da smo prišla ravno na njihovo ladjo. Nekoliko slabše udobje ladje je posadka s svojo prijaznostjo, pristnostjo in odprtostjo več kot nadoknadila.

PD KRSKO DSC 0127

Med prečkanjem se je Pacifik izkazal vrednega svojega imena, cel dan ni bilo sledu o kaki sapici. Tihi ocean je bil res tih. Nikjer kopnega na obzorju, le tu in tam v daljavi kaka tovorna ladja, kakšna ptica in kakšna jata delfinov.

PD KRSKO DSC 0161

Med samo plovbo smo imeli več brifingov tako glede potapljanja, kot same varnosti na ladji. Naslednje jutro pa smo le imeli kopno pred sabo in sicer otok San Benedito. Kar kmalu smo bili pripravljeni za prvi check dive, ki pa je bil predvsem namenjen preizkusu opreme in pravilni obtežitvi.

PD KRSKO IMG 5120

Že na prvem potopu pa smo srečali manto. Potapljanje smo nadaljevali na lokaciji El Boiler, ki tudi kar kipi od življenja. Na San Beneditu smo se zadržali cel dan, ponoči pa smo odpluli proti otoku Socorro. Tu smo se potapljali dva dni, videli kar nekaj vrst morskih psov od silver tip, white tip, galapagos, kladivarice, nekateri tudi tigrastega morskega psa. Spet smo dvignili sidro in celo noč pluli proti Roci Partidi, to je skala izgubljena v Tihem oceanu.

PD KRSKO PICT0222

Od zunaj nič posebnega, pod vodo pa kar vre od življenja okoli nje. Na vsakem potopu smo videli jato kladivaric, mante so bile tud čisto domače, zdelo se je, da komaj čakajo, da pride kak potapljač in se bodo lahko igrale z mehurčki. Poleg vseh mogočih morskih psov in mant, so bile tu še jate tun, jackov, wahoo, jate raznih pacifiških rib, večkrat pa je mimo priplavala tudi kaka par sto kilska tuna. Na voljo so bili do 4 potopi dnevno. Potapljali smo se z nitroxom.

PD KRSKO PICT0110 copy

V času od decembra do konca marca potujejo tod mimo kiti grbavci. Ves čas smo opazovali za brizgi Mimo je plavalo več kitov, večina jih je bila preveč oddaljena, da bi šli lahko šnorklat z njimi. Imeli smo pa srečo, da je bil en brizg vode precej blizu, tako, da smo pograbili masko, dihalko in plavuti in bili takoj v čolnu.

PD KRSKO PICT0272 copy

Po nekaj poizkusih smo kita le ujeli. Ko smo se mu približali smo bili v sekundi v vodi. Izkazalo se je, da je ta kit bila kitja mama z mladičem. Mladiček je bil še zelo majhen, zato mu je mama pomagala pri plavanju, tako da ga ves čas plaval nad njo. Je kar ganljivo, kako žival velika kot avtobus premore toliko nežnosti. To plavanje s kitom je zagotovo vrhunec tega potovanja.

PD KRSKO PICT0365 copy

Ko smo se vrnili na ladjo, je bilo treba to srečanje ustrezno proslaviti. Z mehičani to ni težko. Kar kmalu je bila pripravljena margerita, pivo, vino. Kuhar George (Horhe) je po naključju imel za večerjo steake na žaru.
Dnevi so tekli prehitro. Naenkrat smo bili spet na dolgi poti na celino. Plovba nazaj ni bila tako dolgočasna. Morje se je dvignilo, imeli smo priliko izkusiti, kaj je to ocean. Posebno zadnja noč plovbe je bila živahna.

PD KRSKO PICT0657 copy

Še ena lepo potapljaško potovanje je mimo, še ena lepa izkušnja več.

 

Koledar

August 2020
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Vreme

Mostly Cloudy

-2°C

Krško

Mostly Cloudy

Humidity: 83%

Wind: 24.14 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 2°C -2°C

  • 04 Jan 2019

    Partly Cloudy 2°C -3°C

QR Koda DivingTeam

QR-Code dieser Seite

Trenutno je z nami 17  gostov

Potapljaško društvo Krško, Rozmanova ulica 34, 8270 Krško

ID DDV: 56013442; Mat. št.: 1166760000; TRR: IBAN SI56 0298 0009 1668 167

 

Copyright © 2014-. Vse pravice pridržane.