POTAPLJAŠKO           DRUŠTVO KRŠKO 

Iskanje novih prijateljev
Ugor
Izjemne poteze
Polž
Ogled od blizu
Jastog
Srečevanje z nenavadnimi bitji
Trlja
Globinski izzivi
Rarog
Občudovanje nenavadnih podvodnih bitij
Sipa
Čudoviti dogodki
Hobotnica
Vredno potapljanja
Morska želva
Popolnoma nenavadno
Riba Klovn
Paša za oči
Samotar
Popolna oblika
Kavala
Izjemen prizor
Glavoč
Izjemno nenavadna bitja
Riba Krokodil
Prilagajanje okolju
Frater
Zvesti prijatelji
Delfini
Morsko življenje
Babica
Čudovite naravne lepote
Plamenka
Osupljiva bitja
Rakovica
Osupljive barve
Rdeči koral
Osupljiv trenutek
Morska kača
Srečanje od blizu
Bič
Popolna sprostitev v globinah morja
Škarpena
Nepozabna doživetja
Pirka
Kakšni zobje
Morena
Kakšen pogled
Napoleon
Spoznavanje morskih globin
Salpa
Preiskovanje morskega dna
Tabinja
slhrcsdanlenfifrdeelhuitnoplptskessv

 

STINICA
10.9. - 18.9.2016

1

Letošnji jesenski teden potapljanja in druženja na morju je potekal v Stinici, nedaleč od Senja. Stinica je bila nekaj časa nazaj zelo priljubljena med potapljači, tako, da jo dobro poznamo.

2

Nekoliko iz nostalgije in ker ni daleč od doma smo se letos odločili za to destinacijo. Stinica se nahaja pod vznožjem Velebita, tako da je tu polno izvirov sladke vode, ki hladijo morje, obala sama je tudi precej divja in nima nekih plaž. Preiskusiti smo morali tudi novo pridobitev kluba, gumenjak. Čoln je preizkus odlično prestal.

4

Potapljali smo se na otoku Rabu na lokacijah poznanih iz preteklosti. Na žalost je tu življenja v morju i manj, kot se ga je bilo.

37

Nekaj krivde ima gotovo nekontrolirani izlov, nekaj pa je verjetno doprinesla tudi nova trajektna luka v Stinici.

7

Kljub temu smo na potopih videli dosti živega, škarpene od XS pa do XXXL velikosti, dosti je bilo tudi fratrov, šargov, picov , ušat, cipljev, orad.... Pogrešali smo hobotnice in pa kakšnega raka.

21

Na otoku Pagu smo izvedeli za lokacijo, kjer so potopljeni ostanki ladje, ki je kopala pesek. Ladja leži na dnu ob prelepi steni. Njena najnižja točka je okoli 50m.

9

Vidljivost na tem potopu je bila zelo lepa, tako, da se je že od daleč dalo videti vse. Na poti proti površini smo srečali še jato velikih zubatcev in orad, manjših rib pa tudi nešteto. Poleg potapljanja smo testirali še čoln. Tako smo se odpeljali v mesto Rab, v uvalo Zavratnica.

13

Obiskali smo tudi Goli otok, nekdanji zapor za drugače misleče in moteče državljane. Ogledali smo si ostanke stavb, od delavnic, kantine, zaporov, kino dvorane, infrastrukture.... Prehodili smo ga od enega do drugega konca. Zakaj se imenuje goli smo tudi ugotovili - tu skoraj ni zelenega. Po Golem otoku smo se odpravili na sosednji otok Grgur, kjer so bili zapori za ženske. Otok Grgur je bolj prijazen, bolj zelen in gozdnat.

19

Že takoj na obali so nas pozdravili jeleni lopatarji, ki so se navadili na priboljške obiskovalcev. Osvojili smo tudi Alan, vrh na Velebitu okoli 1400 m nm višine. Eni peš, drugi manj avanturistično razpoloženi pa s kombijem. Na vrhu je bilo prav prijetno hladno, tako da smo se prav oddahnili od vročine v dolini.

33

Poleg planinskega doma na Alanu smo obiskovali tudi najnižje ležeči planinski dom na svetu v Jablancu.

40

Teden je kot vedno zelo hitro minil in kar prehitro je prišla nedelja in pot domov.

 


LASTOVO

16.6. - 26.6.2016

PD Krsko-Lastovo1

No pa smo se vrnili iz Lastovega, otoka, ki je najdlje oddaljen od kopnega.

PD Krsko-Lastovo2
Pot tja in nazaj je res dolga. Posebej pot na Lastovo je bila dolga, saj se je dan pred našim prihodom pokvaril ta veliki trajekt in smo imeli smolo, da je polovice ekipe v Splitu čakala na popoldanski trajekt. Ta nepričakovani postanek smo izkoristili za ogled znamenitosti mesta Split.

PD Krsko-Lastovo8

Po več urni vožnji z vmesnim postankom v Vela Luki na Korčuli je drugi del ekipe sredi noči prispel na Lastovo.

PD Krsko-Lastovo10
Otok Lastovo in okoliški otoki so razglašeni za »Park prirode«, kar pomeni, da je za obiskovalce prepovedano potapljanje in tudi ribolov. Potapljanje je možno samo preko potapljaškega centra.

PD Krsko-Lastovo16
Nastanili smo se v kraju Zaklopatica pri družini Frlan. Frlanova brata Ilija in Marko imata v lasti potapljaški center DC Ankora, ki je eden od dveh potapljaških centrov, ki imata dovoljenje in koncesijo za potapljanje v akvatoriju Lastovega.

PD Krsko-Lastovo17
Na Lastovem smo naredili veliko čudovitih in nepozabnih potopov. Na potopih je res veliko živega in to vse v velikosti XXL. Tako smo lahko videli velike škarpene, ugorje, morene ogromne jate šargov, picov, fratrov, gofov, cipljev, jastoge in druge rake, hobotnice, bačvarje, celo tritona smo našli na enem od potopov.

PD Krsko-Lastovo18
Stene so vse lepo obraščene z gorgonijami, mahovi in ostalimi rastlinami.

PD Krsko-Lastovo19
Naleteli smo tudi na ostanke antičnega brodoloma in občudovali amfore in tudi veliko sidro.

PD Krsko-Lastovo20
Odpravili smo se na izlet okoli otoka in pod svetilnikom Struga naredili dva prečudovita potopa.

PD Krsko-Lastovo23
Poleg Lastovega smo obiskali še otok Sušac, do katerega smo potrebovali uro vožnje. Na Sušcu živita samo dva svetilničarja, pastir in veliko ovc. Povzpeli smo se na svetilnik in svetilničarja sta bila tako prijazna, da sta nam razkazala cel svetilnik in povedala, kakšno je življenje na svetilniku.

PD Krsko-Lastovo24
Na Sušcu smo naredili dva lepa potopa. Enega globinskega na prečudoviti steni, obrasli z raznobarvnimi gorgonijami. Na potopu je bilo zopet zelo živo. Jate različnih vrst rib so se kar vrstile mimo.

PD Krsko-Lastovo26
Na popoldanski potop pa nas je Marko odpeljal v jamo. Jama je bila pravzaprav le prvih 20m, nato pa je bila to bolj centota, kot jo poznamo iz fotografij. Sonce je posijalo ravno pod pravim kotom, tako da smo kar nekaj časa uživali v igri svetlobe in senc.

PD Krsko-Lastovo28
Pri družini Frlan smo se zelo dobro in domače počutili. Mama Marica, odlična kuharica nam je pripravila nekaj odličnih obrokov.

PD Krsko-Lastovo30
Za njihovo gostoljubnost in prijaznost smo se skušali malo oddolžiti tako, da smo jim pomagali pri njihovih opravilih. Pomagali smo jim pri pobiranju krompirja, saj se sedem parov rok pozna in smo krompir pobrali tako hitro, da smo pomagali še sosedom. Mama Marica nas je za našo pomoč nagradila z odlično večerjo. Poleg pobiranja krompirja, se je moški del udeležil še betoniranja plošče na Ilijevi novi hiši.

PD Krsko-Lastovo40
Čas nam je hitro mineval. Z domačini smo se zelo spoprijateljili, se udeležili njihovih lokalnih prireditev, spoznali kako živijo.

PD Krsko-Lastovo44
Na Lastovem smo doživeli veliko lepega pod vodo in na suhem, a smo pustili veliko neodkritega še za kasnejše odprave.

 


 

POTAPLJANJE ZA PROBO
Junij 2016

PD Krsko-Potapljanje za probo1

Kakor veleva tradicija zadnjih nekaj let, smo se tudi letos udeležili šole v naravi, v naselju Bučanje v Nerezinah, na otoku Lošinju. V šoli v naravi so uživali učenci osnovne šole Jurij Dalmatin iz Krškega.

PD Krsko-Potapljanje za probo5
Vreme prejšnje dni ni bilo nič kaj prijetno, tako, da nas je kar malo zaskrbelo, kako bodo otroci prenesli hladno vodo. Vendar pa je bil strah odveč! Otroci so dokazali, da so iz pravega testa in da vreme ni nikoli ovira.

PD Krsko-Potapljanje za probo8
Z zanimanjem so najprej poslušali del na kopnem, potem pa komaj čakali, da so prišli na vrsto za potop. Enim je bilo to tako všeč, da so šli kar večkrat, pa še to je bilo premalo. Kar nekaj jih je spraševalo, kdaj in kje bi lahko postali potapljači. 

PD Krsko-Potapljanje za probo12

Čez nekaj dni smo s isto dejavnostjo nadaljevali na bazenu v Brestanici, tokrat so bili udeleženci učenci osnovne šole iz Brestanice. Tudi ti so v potopih zelo uživali, pa čeprav je bil to le bazen.

PD Krsko-Potapljanje za probo15

Namen je bil dosežen, otroci so uživali, se naučili nekaj novega. Mi pa smo bili tud več kot poplačani, ko smo gledali te vesele in razigrane obraze.

 


 

Y 40 DEEP JOY
5.marec 2016

 

Y 40 DEEP JOY-1

Zimski čas nam potapljačem ni najbolj naklonjen, razen seveda tistim malo bolje opremljenim z suhimi in toplimi oblekami.

Y 40 DEEP JOY-3
Da pa ne bi ostali na suhem, smo se odločili, da uresničimo že lanskoletno idejo in si ogledamo najgloblji bazen s termalno vodo na svetu, v Italiji v bližini Padave v kraju Montegrotto. Nabralo se nas je za en avto in v soboto smo se odpravili v ne tako oddaljeno Padovo. Montegrotto in terme smo brez težav našli.

Y 40 DEEP JOY-5

V recepciji smo se prijavili in počakali, da smo šli lahko v bazen. Organizacija tam je prava italijanska, na srečo jih nekaj govori angleško, tako da smo se sporazumeli in opravili vse potrebne formalnosti.

Y 40 DEEP JOY-7

Pred začetkom potopa smo bili deležni brifinga, nekako smo razumeli za kaj naj bi šlo. Dobili smo opremo, jo zmontirali in se odpravili na potop. Lastne opreme namreč ne dovolijo. Obvezna pa je uporaba potapljaškega računalnika. Obleka prav tako ni potrebna, saj je voda termalna in ima 34° C. To ima še prednost, da ne potrebuješ uteži.

Y 40 DEEP JOY-11

Bazen je sestavljen iz več nivojev, tako da se lahko vsak potaplja po svojih močeh in znanju. Po kratkem spoznavanju s sposojeno opremo, smo se podali do roba do cevi, ki vodi do globine 40m. Prosti pad je kar hitro minil. Na dnu smo se nekajkrat fotografirali, posneli nekaj filma in se počasi začeli dvigovati proti površju. Na robu cevi smo malo posedeli in opazovali dogajanje pod nami. V bolj plitvih predelih imajo še nekaj »jam« oz. rovov, katere smo tudi preplavali.

Y 40 DEEP JOY-12
Potop v bazenu Y-40 deep joy je bila prav zanimiva izkušnja.

Koledar

August 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vreme

Mostly Cloudy

25°C

Krško

Mostly Cloudy

Humidity: 47%

Wind: 11.27 km/h

  • 15 Aug 2018

    Mostly Cloudy 26°C 16°C

  • 16 Aug 2018

    Mostly Sunny 26°C 13°C

QR Koda DivingTeam

QR-Code dieser Seite

Trenutno je z nami 62  gostov

Potapljaško društvo Krško, Rozmanova ulica 34, 8270 Krško

ID DDV: 56013442; Mat. št.: 1166760000; TRR: IBAN SI56 0298 0009 1668 167

 

Copyright © 2014-. Vse pravice pridržane.