POTAPLJAŠKO           DRUŠTVO KRŠKO 

Iskanje novih prijateljev
Ugor
Ogled od blizu
Jastog
Izjemno nenavadna bitja
Riba Krokodil
Preiskovanje morskega dna
Tabinja
Osupljiva bitja
Rakovica
Izjemen prizor
Glavoč
Kakšen pogled
Napoleon
Srečevanje z nenavadnimi bitji
Trlja
Spoznavanje morskih globin
Salpa
Kakšni zobje
Morena
Prilagajanje okolju
Frater
Čudovite naravne lepote
Plamenka
Izjemne poteze
Polž
Popolna sprostitev v globinah morja
Škarpena
Morsko življenje
Babica
Vredno potapljanja
Morska želva
Paša za oči
Samotar
Nepozabna doživetja
Pirka
Srečanje od blizu
Bič
Osupljiv trenutek
Morska kača
Občudovanje nenavadnih podvodnih bitij
Sipa
Čudoviti dogodki
Hobotnica
Globinski izzivi
Rarog
Popolnoma nenavadno
Riba Klovn
Osupljive barve
Rdeči koral
Zvesti prijatelji
Delfini
Popolna oblika
Kavala
slhrcsdanlenfifrdeelhuitnoplptskessv

Kazalo prispevkov

DUBROVNIK
4. – 12.10.2014

510

Dubrovnik se nam je izmikal kar nekaj let. Vedno je nekaj prišlo vmes. Letos smo se pa člani Potapljaškega društva Krško le nekako organizirali in se na jesenski potapljaški tabor odpravili v Dubrovnik, se pravi nastanili smo se zaliv pred Dubrovnikom v naselju Zaton Mali.

22

Pri Lonzovih so nas lepo sprejeli. Nastanili smo se v treh zelo lepih apartmajih, v eni konobi in vrtu. Spodnji apartma je od morja oddaljen kakega pol metra. Čoln je bil kar hitro v vodi, sobotno popoldne pa je bilo namenjeno počitku in pripravam na prihajajoči teden.

251

Najprej so na morje odšli podvodni lovci. Vrnili so se z nekaj ribiške sreče. Posadka se je hitro zamenjala in potapljači smo se odpravili na prvi potop. Potapljali smo se na Elafitih in pa na lokacijah čisto blizu doma. Lokacije tu so lepe. Življenja je bilo tudi veliko.

131

Že na prvem potopu smo videli kar štiri zelo velike škarpene, bilo je tudi veliko hobotnic, kaval, jate gofov, skuš, raki, tabinje , tu in tak kakšna lica, dosti drobnega življenja, kot so ogneji črvi, polžki in pa kirnje. Kirnje tu so manjše kot atlantske, pa tudi zelo boječe so. Včasih je bilo videti samo senco, ki je pobegnila v luknjo.

161

Potapljali smo se tudi na otočku sv.Andrija. Zunanja stena pada kar krepko čez 80m. Stena je čista vertikala od gladine, pa do koder je bilo mogoče videti. Na steni smo videli jate manjših rib, kaj večjega pa ni priplavalo iz globine. Kljub temu, pa je bil potop nepozaben.

24

Potapljači potapljaškega društva Krško se zelo radi potapljamo na razbitine. Na tem potapljaškem taboru smo imeli priložnost potopa na razbitino Totonno. Totonno, takrat se je imenovala Curacao je bila zgrajena 1899 v nizozemski ladjedelnici Rotterdam. Ladjo z 729t, 60,7m dolžine in 10m širine je poganjal parni stroj in en vijak. Naročnik je bila Zahodnoindijska poštna družba, ki pa je ladjo že v letu dni prodala družbi Derose&Foroux, ki jo je preimenovala v Achille-Bayart. Ob koncu 1.svetovne vojne pa jo je kupila italijanska družba B.Albanese, ki ji je spremenila ime v Francesco Imperato. Pod njihovo zastavo, je plula do leta 1930, ko jo je kupila družba M.Bottiglieri in ji dali novo ime Totonno.

191

Na začetku 2.svetovne vojne je ladjo zasegla tedanja italijanska vlada za potrebe italijanske vojne mornarice. Pod vojaškim poveljstvom je plula vse do 15.februarja 1943 leta, ko je na poti iz Italije, natovorjena z raznim vojnim materialom plula proti luki Gruž. Zaradi napake pri navigacije se je ladja preveč približala Grebenom, hridinam, ki se nahajajo v neposredni bližini luke Gruž in iznenada naletela na mino v italijanskem minskem polju. Eksplozija mine je ladjo zelo poškodovala in v višini gornjega tovornega prostora je nastala velika luknja.

212
Poveljnik je poskušal ladjo obrniti proti Grebenom, da bi tu nasedla. Vendar je ladja Totonno prehitro tonila, tako da je bil premec ladje že v nekaj minutah pod vodo. Konstrukcija ladje, sil, ki so nastajale med samim potopom ni zdržala, tako, da se je trup zlomil. Ladja je svoj zadnji počitek našla kakih 200m stran od Grebenov, naslonjena je na polico. Vrh razbitine se nahaja na 24m, najnižja točka pa je na 51m.
Samo lokacijo smo brez posebnih težav našli. Po vrvi smo se spustila v globino. Vidljivost je bila tako lepa, da se je obris ladje videl že po nekaj metrih. Na ladji je še nekaj ostankov tovora, katerega je prevažala, posebna znamenitost sta dva traktorja, pa tudi lepo sidro.

112
Čas je kot vedno ob takih prilikah prehitro mineval in kar prehitro je bilo treba proti površini. Poleg potapljanja smo si uspeli ogledati mesto Dubrovnik in si na Stradunu privoščiti pivo. Z nami je bilo tudi nekaj članov in ti so prav radi hodili po okoliških hribih. Obiskali so Srđ nad Dubrovnikom, pa vse hribe okoli našega zaliva. Skupaj smo obiskali tudi Sokolgrad, to je utrdba, ki je nekoč varavola pot iz Dubrovnika v hercegovsko zaledje, hkrati pa je bila tudi shramba za žito in vino.

610

Obiskali smo tudi Cavtat, arboretum Trsteno, celo popoldne na plaži smo si privoščili. Praznovali smo tudi tri rojstne dneve, tako, da je bil teden kar naenkrat na okoli.

301

Čakala nas je dolga pot domov. V dolini Neretve ravno zorijo mandarine, katerim se nismo mogli upreti in jih kar konkretno količino kupili in pripeljali domov.

 

Koledar

December 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vreme

Mostly Cloudy

-2°C

Krško

Mostly Cloudy

Humidity: 83%

Wind: 24.14 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 2°C -2°C

  • 04 Jan 2019

    Partly Cloudy 2°C -3°C

QR Koda DivingTeam

QR-Code dieser Seite

Trenutno je z nami 104  gostov

Potapljaško društvo Krško, Rozmanova ulica 34, 8270 Krško

ID DDV: 56013442; Mat. št.: 1166760000; TRR: IBAN SI56 0298 0009 1668 167

 

Copyright © 2014-. Vse pravice pridržane.